O svemu po malo u odličnom intervju na portalu tportal: ‘Jedna je od najvećih institucija domaće glazbe i hitmejker koji je u zadnjih desetak godina među 10 najemitiranijih glazbenih autora u Hrvatskoj te čiji glas barem jednom dnevno čujemo na gotovo svakoj radijskoj postaji, a pritom je normalan čovjek koji ne drži do zvjezdanog statusa. Njegove pjesme zaokupljaju pažnju svojim južnjačkim melosom, a svaka odiše zanosnom emotivnom poezijom.’

PRENESENO: tportal, 10.11.2019.
Autor: Danijela-Ana Morić
URL: Poveznica na članak

Neno Belan: ‘Ne želim privatni život izlagati očima javnosti jer on ne pripada njima, nego meni’

Neno Belan

Na spomen njegova imena mnogi će u glavi čuti melodiju i stihove nekih od pjesama koje su obilježile proteklih tridesetak godina. Dalmatinac koji je svoj mir pronašao u Rijeci jedan je od najzaposlenijih domaćih glazbenika. Osim što mu je raspored pretrpan svirkama i što se kao umjetnički direktor sprema za novi Zagrebački festival, Neno Belan trenutno radi na nečemu što smatra krunom svoje karijere. U razgovoru za tportal govorio je o pohvalama i kritikama na račun svog rada, otkrio je na što, kao jedan od najizvođenijih domaćih autora, najviše troši te što ga može izbaciti iz takta

Jedna je od najvećih institucija domaće glazbe i hitmejker koji je u zadnjih desetak godina među 10 najemitiranijih glazbenih autora u Hrvatskoj te čiji glas barem jednom dnevno čujemo na gotovo svakoj radijskoj postaji, a pritom je normalan čovjek koji ne drži do zvjezdanog statusa. Njegove pjesme zaokupljaju pažnju svojim južnjačkim melosom, a svaka odiše zanosnom emotivnom poezijom. Neno Belan već dulje radi na kazališnim predstavama, a njegov najnoviji projekt koji trenutno priprema mjuzikl je ‘Bambina’.

Zadnjih godina neumorno stvarate, razapeti ste na sve strane. Što nam možete otkriti o mjuziklu na kojem radite?

Prvo ću reći da se jako veselim radu na njemu jer mi je to bila davna želja. To je tinjalo u meni nekoliko desetljeća i samo sam čekao trenutak u kojem će se neke stvari poklopiti da bi se to moglo realizirati. Očito je došao takav trenutak i na moje opće oduševljenje nazvao me naš poznati kazališni redatelj Krešimir Dolenčić i predložio da radimo mjuzikl s mojim autorskim pjesmama, nastalima tijekom 30 godina bavljenja glazbom. Opet na moje oduševljenje, iza svega stoji Hrvatsko narodno kazalište Split jer sam se u Splitu rodio i odrastao. Imamo veliku podršku intendanta kazališta Srećka Šestana, a Ana Tonković Dolenčić prihvatila se pisanja teksta, odnosno dramaturgije. Mjuzikl je smješten u osamdesete godine s cijelom paletom živopisnih likova, kako to već dolikuje Splitu i Mediteranu, pa će tu biti dvoje glavnih junaka – dečko iz radničke i djevojka iz uglednije obitelji. U mjuziklu su i direktor, tajnica, predsjednik sindikata, a i nadzorni odbor iz Beograda, jer je predstava smještena u doba nekadašnje države. Bit će tu korupcije i krađe, ali sve veselo, a na kraju je sretan završetak. Mjuzikl se zove ‘Bambina’ po mojoj pjesmi, a u predstavi se tako zove ljubavnica grčkog brodovlasnika koji je u splitskom škveru naručio izgradnju tankera što ga je nazvao po njoj. U njemu će biti izvedeno 17 skladbi.

Neno Belan

Već ste odabrali glumce?

Jesmo, formirala se ekipa. Direktor Opere Jure Bučević dirigirat će mjuziklom, a direktorica Drame Jelena Bosančić bit će asistentica režije i zadužena za fotografiju. Kolega iz mog benda Olja Dešić bit će zadužen za orkestraciju jer će Fiumensi uz Jakšu Kriletića svirati u mjuziklu. Bit ćemo pojačani članovima orkestra i imati strings te brass sekciju. Bit će to lijep zvuk. Jasen Boko će pak preraditi štokavski tekst na splitski dijalekt.

Što vam je najdraže prilikom rada u kazalištu, na mjuziklima i koliko vam kao autoru znače takvi projekti?

Ovaj mjuzikl smatram krunom svoje karijere. Usudio bih ga usporediti s mjuziklom ‘Mamma mia’, u kojem se izvodi glazba ABBA-e. Ušao sam s puno entuzijazma u taj projekt jer je to drukčije od svega što radim. Na estradnoj sam sceni već desetljećima, u kazalištu imam iskustva jer sam radio tri dječja mjuzikla i glazbu za dramu ‘Povratak Filipa Latinovića’, a sada će mi se zaista ostvariti san.


Cijeli intervju pročitajte ovdje

Iz media